Steenwijker Courant 22-09-2022, Schoolkorfbaltoernooi

Schoolkorfbaltoernooi in Steenwijk voor kinderen van groep drie en vier: ‘Zelf laten ervaren hoe leuk deze sport is’

Superspannend vorig jaar. De finale van het schoolkorfbal voor de groepen 3 en 4 van de basisschool. De kinderen van de Wegwijzer en Clausschool knokten voor de zege. Het werd 2-2. Pas in de verlenging kwam er een winnaar. De Clausschool won alsnog met 4-2. „Ook dit jaar verwachten we weer een mooi toernooi”, zegt medeorganisator Peter van der Terp van korfbalvereniging Noveas.

De kinderen van de Clausschool wonnen vorig jaar de finale van het schoolkorfbaltoernooi.

De kinderen van de Clausschool wonnen vorig jaar de finale van het schoolkorfbaltoernooi. Foto: Sieb van der Laan. Tekst: Don van der Veen • 22 september 2022, 10:05 • Steenwijk

Komende woensdag is de instuif waar de kinderen die aan het toernooi deelnemen kennis mogen maken met de club en het korfbalcomplex. Een week later, woensdag 5 oktober, gaat het er echt om. „Want dan is het toernooi”, zo vervolgt Van der Terp. Tijdens het toernooi mogen de kinderen van alle scholen ook gedurende een minuut proberen om zoveel mogelijk ballen door een korf te gooien. En zo kun je schutterskoning of koningin worden.

De clinics ter voorbereiding op het toernooi lopen nog een paar dagen door. Die worden tijdens de reguliere gymles op school gegeven door vrijwilligers van de club. „Het hoofddoel is dat we kinderen zelf willen laten ervaren hoe leuk korfbal is. Daarom hebben we alle basisscholen in deze gemeente een uitnodiging gestuurd. Een paar hebben helaas niet gereageerd.” Niet alle scholen die meedoen aan de clinics zijn ook van de partij op het toernooi. „Maar we laten op deze manier toch zo’n 450 kinderen kennismaken met deze sport. Als een kind niet weet wat korfbal is, kun je ook niet bepalen of het iets voor je is.”

Ook van buiten Steenwijk

Ook van buiten Steenwijk doen scholen mee aan de clinics en in sommige gevallen ook aan het toernooi. „Want we geven ook clinics in Steenwijkerwold, Eesveen, Willemsoord, Kuinre en de Rolpaal in Blokzijl.” Gemiddeld doen er jaarlijks tien teams mee. „Dat is een mooie bezetting. We spelen dan op drie of vier veldjes. Drukker hoeft op zich ook niet. Het zijn jonge kinderen en zo kunnen ze de boel een beetje overzien. Zijn er op zo’n middag toch een tachtig kinderen aan het korfballen. Voldoende bewegen is sowieso belangrijk. Ook in Steenwijkerland en voor jong en oud.”

Het gaat om de achtste editie van het toernooi voor deze leeftijdsgroep. De club maakt al jaren op de vleugels van het schoolkorfbal een ledengroei door. Dat is op zich geen doel, maar zeker wel mooi meegenomen. „We zitten tussen 130 en 140 leden. Daarbij gaat het om zo’n negentig kinderen. Onze eerste ambitie is honderdvijftig leden.” Vorig jaar liep het toernooi een week vertraging op. „Doordat het weer te slecht was hebben we een week later gekorfbald. Laten we hopen dat het nu gewoon door kan gaan op woensdag 5 oktober.”