Steenwijker Courant 9-9-2022, Walking korfbal

Walking korfbal op woensdagavond op velden van Noveas in Steenwijk: ‘Bij groei mogelijk ook weer een middaggroep’

„Je fit voelen. Lekker buiten bezig zijn en het is nog reuze gezellig ook”, zegt Margreet Jansma over walking korfbal. Woensdagavond kreeg deze leuke vorm van korfbal voor 55-plussers een vervolg op het veld van Korfbalvereniging Noveas uit Steenwijk.

Woensdagavond werd er door 55-plussers weer walking korfbal gespeeld bij Noveas.

Woensdagavond werd er door 55-plussers weer walking korfbal gespeeld bij Noveas. Foto: Sieb van der Laan. Tekst: Don van der Veen.

bewegen met korfbalvormen op woensdagmiddag. Op dit moment wordt toch de voorkeur gegeven aan de avond. „In de praktijk bleek dat er een kleine meerderheid was voor sporten in de avonduren. Veel mensen werken nog of passen overdag op hun kleinkinderen. En daar komt bij dat een deel van de groep op een leeftijd is dat ze ook wat vaker op vakantie kunnen. Zo is september heerlijk om er nog even met de camper of caravan op uit te trekken”, zo ervaart Jansma. „Om die reden kan in deze periode van het jaar het aantal trainende korfballers variëren van zes op een avond tot misschien wel vijftien.”

Zo’n twintig korfballers

Noveas heeft op papier zo’n twintig spelers en speelsters voor walking korfbal. „Uiteraard hopen we dat deze groep gaat groeien. Een deel van de huidige groep korfbalt toch liever op de middag. Dan kunnen we mogelijk naast de avondgroep ook weer met een middaggroep van start.” Wie interesse heeft mag op woensdagavond vrijblijvend een keer langs komen bij Noveas. „We beginnen om zeven uur met koffie en wat lekkers. Daarna gaan we een uurtje sporten. Daarbij is het sociale aspect ook heel belangrijk. Er zijn bij ons ook veel alleenstaanden die op deze manier graag een uurtje sportief bezig zijn.”

Ook voor mensen met een kleine portemonnee is het mogelijk om mee te doen. „Want de gemeente Steenwijkerland heeft een samenwerkingsverband met het Nationaal Volwassenenfonds. Mensen met weinig inkomen kunnen een tegemoetkoming krijgen zodat ze toch lekker kunnen sporten. Voor de jeugd was dat er al wat langer.” Binnenkort wordt er door mensen van het fonds een promotiefilmpje gemaakt bij Noveas over walking korfbal. Dat filmpje wordt landelijk gebruikt om deze sport en mogelijkheden onder de aandacht te brengen.” Ook trainster Tineke Rudolphie zorgt voor promotie van de sport. „Ze geeft gymnastiekles aan ouderen en laat in elk dorpshuis of sportzaal folders achter om walking korfbal onder de aandacht te brengen.”

Partijtjes spelen

Er wordt nu nog lekker buiten gekorfbald. „We hopen straks in de zaal terecht te kunnen voor onze trainingen.” In de afgelopen tijd zijn er al leuke contacten gelegd met andere korfbalclubs in de omgeving. „Zo heeft DOS’46 in Nijeveen een opblaasbare tent die over het kunstgrasveld kan worden geplaatst. Je kunt dan onder alle weersomstandigheden lekker blijven trainen. Ze hebben ons al gevraagd om samen een keer daar te trainen en mogelijk een paar partijtjes te spelen. Ook hebben we contact met korfbalvereniging KIA uit Koekange om een keer een uitwisseling te doen.”