Steenwijker Courant 18-04-2023, Korfballeague Finale

Peter van der Terp uit Steenwijk fluit zijn derde finale in Ahoy: ‘DVO of PKC? Nee, wij zijn fan van de scheids’

‘I Will Survive’. Onder de klanken van de Rotterdamse Hermes House Band gaat het dak eraf in sportpaleis Ahoy. De teams van PKC Papendrecht en DVO Bennekom lopen warm voor de zaalkorfbalfinale. Arbiter Stan de Groot en Peter van der Terp zijn daar ook al even mee bezig. „Wat een mensen. Lawaai, sfeer, heerlijk”, zegt Van der Terp. Zo’n tienduizend supporters bevolkten zaterdag de tribunes.

Noveas is fan van Peter en Stan.

Noveas is fan van Peter en Stan. Foto: Carolina Linthorst

Don van der Veen • Vandaag, 11:03 • Sport

Eerder op de dag, ’s morgens rond 10.30 uur, vertrok een bus vol supporters vanaf de parkeerplaats bij korfbalclub Noveas in Steenwijk. De club van Peter van der Terp. Voor Peter en Stan was het de derde keer op rij dat ze de belangrijkste wedstrijd van het seizoen mochten fluiten. Peter telt zelf 51 lentes. „Voor Stan is het ook wat hoor. Dat joch is 27 en staat nu voor de derde achtereenvolgende keer hier in Ahoy te fluiten. Leuk toch?”

Noveas is op pad met de spelersbus van de Sportclub Heerenveen vrouwen. En op de wegen merk je toch wel dat dit voor passanten een heuse blikvanger is. Ergens ter hoogte van Amersfoort gaat de telefoon. Herman Scholten. Die gaat elk jaar naar de finale, maar deze keer niet. „Ik zou met de bus mee. Ziek, ik lig op bed. Vanmiddag kruip ik maar even voor de tv. Hoef ik niks te missen.” Herman gaat vaak met Peter mee als deze moet fluiten. „Niet elk weekend, maar regelmatig. Peter is de beste, een betere is er niet. En daarom staat hij nu weer in Ahoy”, zo klinkt het. „We zijn samen bij PKC en Fortuna in Delft geweest. Ook in Amsterdam bij Blauw Wit en Rohda.”

Een leuk avontuur

Diane van der Terp, de vrouw van Peter, vertelt dat ze voor het derde jaar op rij met de bus op stap zijn naar de finale. „Een leuk avontuur.” Ook dochters Lotte, Sian en Floor zijn mee. Bovenin de bus ligt een spandoek met het opschrift: ‘Heel veel succes Peter en Stan, KV Noveas’. „Voor een regioclub is het toch leuk dat we de finale bezoeken”, zegt Noveas-voorzitter Arent Lanenga. „PKC heeft denk ik de beste papieren, maar mij maakt het niet uit wie wint.” Lanenga zou stoppen als voorzitter, maar bleef nog even aan. „Er is een kandidaat, maar die was nog niet beschikbaar. Dat is straks in september anders.”

Een mooie sfeer in een kolkend Ahoy.
Een mooie sfeer in een kolkend Ahoy. Foto: Carolina Linthorst

De bus trekt ook bekijks op de parkeerplaats van Ahoy. „Of we voor DVO of voor PKC zijn? Nee, we zijn voor de scheids”, is een paar keer hoorbaar. Op het plein voor Ahoy zijn volop korfbalactiviteiten. Er klinkt muziek. ‘ Vanavond ga ik even uit mijn bol ’’. En ja hoor daar is ie weer: ‘ Sweet Caroline ’. Het spandoek hangt inmiddels aan de tweede ring, vak HF om precies te zijn. Daar zijn de fans van Noveas neergestreken. Ook de juniorenfinale gaat tussen PKC en DVO, reuze spannend. PKC winst met 21-19. De seniorenfinale daarentegen is oersaai. DVO schakelde knap in de halve finale regerend landskampioen Fortuna uit, maar komt er nu geen moment aan te pas. Na 1-4, wordt het al vlot 2-7 om bij 20-33 voor PKC te eindigen.

Minst intensieve finale

Peter van der Terp spreekt van de minst intensieve finale van de drie die hij mocht fluiten. „Dat had er zeker mee te maken dat het krachtsverschil groot was. Al moet je als arbiter wel scherp blijven. Voor mijn gevoel floten we wel goed. Ik heb na de wedstrijd geen signalen ontvangen dat het anders was.” Wat blijft het meest hangen? „Bijzonder was wel dat extreem veel mensen met Stan en mij op de foto wilden. En toch ook de gang van de kleedkamer naar de sportvloer. Dat is waar je samen een jaar naartoe gewerkt hebt.” En volgend jaar nog een keer? „Zou kunnen. Als we weer dit niveau halen doen we daar zeker voor mee.”