Steenwijker Courant 27 april Oldstars walking korfball zonnige start en 15 fanatieke deelnemers!

Stralend zonnetje, wel veel wind. Korfbalvereniging Noveas beleefde zaterdag een prima kick-off van het Old Stars Walking Korfbal. Met dertien namen op papier van mensen die het wel (weer) eens wilden proberen. Een aantal met korfbalervaring uit het verleden, maar dat is op zich helemaal niet nodig om toch op een goede manier mee te kunnen doen.

Tijdens de kick-off werden al diverse spelvormen van de korfbalsport geoefend.

Tijdens de kick-off werden al diverse spelvormen van de korfbalsport geoefend.
Foto: Sieb van der Laan en tekst: Don van der Veen 

En ze kwamen alle dertien opdraven. Sterker nog er kwamen nog twee sportievelingen ‘aanwaaien’, zodat vijftien korfballers, mannen en vrouwen, de vuurdoop beleefden. Zo’n kick-off is naast sportief ook feestelijk. En daarom werd er begonnen met koffie en gebak.

„Een mooi initiatief, en voor een start is het aantal aanmeldingen niet verkeerd”, zo klonk het tevreden uit de mond van trainster Tineke Rudolphie. Ze is actief voor Stichting Sport en Bewegen. „Voor ouderen, maar het is sowieso voor mensen uit alle leeftijdsgroepen belangrijk om goed te bewegen. We worden ingehuurd door verenigingen en stichtingen, en ik heb zelf uiteraard ook jaren korfbal gespeeld. Zo geef ik les in Willemsoord, Steenwijkerwold en aan mensen uit Eesveen die bewegen in het dorpshuis van Kallenkote.” Rudolphie geeft samen met Bert Meijer training tijdens de kick-off. „Het project richt zich op 55-plussers. Maar iedereen is welkom om mee te doen. Jonger mag ook. Er doet vandaag ook iemand van veertig mee.” Bewegen is gezond, maar Walking Korfbal heeft ook een sociale functie. „Want we drinken met elkaar een bakje koffie. Gezelligheid hoort er ook bij.

Fraai ‘Torenplantsoen’ in Steenwijk wijkt voor praktijk en kantoorruimte: ‘Er komt onder meer kinderopvang’

Rennen en springen mag niet

Meijer gaat nog even in op de spelregels voor Walking Korfbal. „Rennen en springen mag niet. Je leert onder meer hoe je moet bewegen, de bal vasthouden, en hoe te schieten. Oftewel, we leggen tal van korfbal-technische vaardigheden uit. Daarbij staat plezier beleven centraal.” De sporters druppelen binnen. „Ik hoop dat ik het nog bij kan sloffen. Want ik ben al 75-plus”, zegt Trijntje Doorenspleet. Dat blijkt in de praktijk reuze mee te vallen. Ook Bert Gildemeester is van de partij. „Ja, ik heb jarenlang gekorfbald. Ook nog op hoog niveau, bij het toenmalige LUTO in Amsterdam. Nee, die club bestaat niet meer. Bij Noveas heb ik in het eerste, tweede en derde gespeeld. Ik voel me nog wel fit, en zie al veel oud ploeggenoten. Ik heb hier tot mijn 63e gespeeld. Hoe oud ik nu ben? Zeventig.” Bert tovert een paar fraaie sportschoenen uit de tas. „Zal even wennen zijn aan de spelregels. Geen springen en rennen. Sowieso leuk toch?”

Het project richt zich op 55-plussers. Maar iedereen is welkom om mee te doen. Jonger mag ook.
Het project richt zich op 55-plussers. Maar iedereen is welkom om mee te doen. Jonger mag ook.
Foto: Sieb van der Laan

Herman Scholten had plannen om mee te doen, maar laat de kick-off even aan zich voorbijgaan. „Het kan maar zo zijn dat ik na de voorjaarsvakantie wel mee ga doen. Ik was vanmorgen niet zo fit, dus sla ik dit in ieder geval even over. Ik ben vijfenzeventig en het lopen wordt minder. Het houdt een keer op.” Scholten heeft een actief korfbalverleden zowel als speler, p.r.-man en medewerker voor het KNKV bondsbestuur. „In 1981 begon ik zelf als speler bij Samen Eén in Giethoorn. Ook heb ik nog tot 1994 bij DOS’46 in Nijeveen gekorfbald. Daarna p.r.-werk voor DKOD, AKC Almelo, Blauw Wit Heerenveen en SCO. En nu doe ik samen met Peter van der Terp de sponsoring voor Noveas.”

Idee voor Walking Korfbal

„Ik zie bekende gezichten, oudgedienden en ook nieuwe gezichten”, aldus voorzitter Arent Lanenga. „Wij hebben de focus aardig op de jeugd liggen. Zo’n anderhalf jaar geleden kregen we een paar keer de vraag of Walking Korfbal iets voor ons zou kunnen zijn. Ook volgde van het Ouderfonds een mailtje daarover. We zijn toen een traject ingegaan met als gevolg de start van vandaag.”

Irma Profijt voerde het woord namens het KNKV. „Ik heb hier vroeger gekorfbald en woon in Marknesse. Door voor het KNKV te werken heb ik van hobby mijn beroep gemaakt. Het is destijds met Old Stars voetbal begonnen en daar zijn steeds meer sporten bijgekomen. Zoals basketbal, tafeltennis, rugby, en dus ook korfbal. Deze week is Amicitia in Vriezenveen ook met Walking Korfbal begonnen. Bij het ouder worden is bewegen niet altijd eenvoudig, maar zelfredzaamheid is belangrijk en ook een stukje gezelligheid.” Profijt reikte namens het KNKV een wedstrijdbal uit aan Noveas. Na een warming-up gegeven door Henny Biemans en Sandra Lampe werden diverse spelvormen beoefend.

Na de training was er soep met ballen. En na de meivakantie is er vanaf 11 mei elke woensdag van 13.00 tot 14.30 uur Walking Korfbal. Meer informatie via Peter van der Terp: (06) 29 51 55 47.