Steenwijker Courant 12-04-2022

Peter van der Terp uit Steenwijk fluit weer de landelijke korfbalfinale in Ahoy Rotterdam: ‘Zo’n telefoontje krijgen? Daar doe je het voor’

Plotseling werd het een drukke zondag. Aanleiding was een belletje van het KNKV. „En daar ben ik best blij mee. Samen met Stan de Groot aangewezen voor de Nederlandse zaalfinale. Komende zaterdag in Ahoy Rotterdam”, zegt korfbalarbiter Peter van der Terp. En toen dat nieuws wereldkundig werd? „Nou inderdaad, de hele dag belletjes en appjes. Hartstikke lief, dat mensen zo betrokken zijn.”

Peter van der Terp staat zaterdag voor het tweede jaar op rij in Ahoy.

Peter van der Terp staat zaterdag voor het tweede jaar op rij in Ahoy. Foto: Archief: Wilbert Bijzitter Don van der Veen • 12 april 2022, 14:44 • Steenwijk

„Wat ik aan het doen was zondagmorgen? Ik was de beelden aan het terugkijken van de wedstrijd die ik de avond daarvoor gefloten had. Doen Stan en ik altijd. Soms kun je daar iets van leren. Zaterdag hebben we in Harderwijk gefloten, play-off halve finale in de hoofdklasse.” En toen ging de telefoon. „Ja, ik vind het prachtig. Zoiets stemt altijd tot grote tevredenheid”, klinkt het nuchter. „Na mij hebben ze Stan gebeld.”

Stan en Peter gaan ook sowieso nog een jaar als duo door. „Dat heeft op zich niets met de finale te maken hoor. We ontwikkelen ons door als arbiters. Je moet progressie zien, anders moet je niet met elkaar verder gaan.” Na het wethouderschap van Steenwijkerland pakte Peter het fluiten op niveau weer op. „En ik zit nu wel op het niveau waar ik graag wil zijn. Opnieuw de finale. Zo’n telefoontje, dat moment. Ja, dat is leuk.

Tweede finale op rij

Het is voor het arbiters-duo de tweede landelijke zaalfinale op rij. Ook de finalisten zijn dezelfde als vorig jaar, Fortuna uit Delft en PKC Papendrecht. Vorig jaar won PKC. De ambiance zal nu heel anders zijn. „Er mag weer publiek bij. Vorig jaar mocht dat niet vanwege corona. Op zich is het met publiek leuker, al wordt het qua activiteit wel een heel andere dimensie. Wat er van de tribunes geroepen wordt horen we als arbiters niet. Toch is dat vaak wel van invloed op het gedrag van spelers en speelsters. En dat maakt het fluiten van de wedstrijd voor arbiters complexer.”

Ahoy heeft een capaciteit van iets meer dan 16.000 stoelen. De finale, die ‘s middags om vier uur begint, is vaak uitverkocht. Kaartjes zijn gewild. „Geen idee of de finale zaterdag opnieuw uitverkocht is. Vanwege corona zijn er veel korfbalclubs die nog wedstrijden moeten spelen. Even afwachten.” Wel is het leuk dat korfbalvereniging Noveas uit Steenwijk met een bus richting Ahoy gaat om de finale te bezoeken. „Als ikzelf niet had mogen fluiten was ik ook met de bus meegegaan. Mijn vrouw en dochters gaan ook met de bus mee. Het wordt voor Noveas al de derde keer dat we naar de finale gaan. Vorig jaar mocht het niet.”

Een saai jaar wordt het zeker niet voor Van der Terp. Want komende zomer fluit hij, van 7 tot en met 17 juli, op de World Games in Amerika. „In Birmingham, Alabama. Geen verkeerd vooruitzicht.”